04.11.2014

Arbejdsgiver ansvarlig for defekt i lastbils liftsystem

Retten i Sønderborg har den 3. november 2014 afsagt dom i en sag, hvor en ansat kom til skade, mens han sænkede bagklappen på den lastbil han var fører af.

Den ansatte kørte som chauffør og skulle bringe varer ud til et supermarked. Han havde kørt et rullebur ud på liftklappen og via en fjernbetjening trykkede han på knappen til sænkning af liftklappen. Liftklappen vippede i stedet for udad, hvorved rulleburet kørte ud over liftklappen og trak chaufføren med.

Betjeningspanelets tilstand på ulykkestidspunktet kunne ikke fastslås, men det var repareret 6 uger efter ulykken uden at det kunne fastslås, hvilke dele der var repareret. Retten lagde efter chaufførens forklaring til grund, at ulykken var sket som følge af en defekt i betjeningspanelet.

Da der havde været flere defekter i liftsystemet inden ulykken havde arbejdsgiver en særlig anledning til at kontrollere systemet i overensstemmelse med producentens vejledninger og ikke mindst, når materialet betjentes af mange forskellige chauffører og udsattes for en til tider hårdhændet behandling.

På den baggrund blev arbejdsgiver pålagt ansvar.

DOMMEN ER ANKET TIL VESTRE LANDSRET

Kontaktperson: Henrik Juel Halberg