Vestre Landsret har den 18. maj 2022 stadfæstet Retten i Sønderborg dom af 11. maj 2022 vedrørende arbejdsgivers erstatningsansvar for en arbejdsulykke den 13. juli 2015, hvor en ansat  fik en kædekasse i hovedet.

Ulykken skete i forbindelse med, at den ansatte i en maskinhal ved hjælp af en svingkran skulle løfte en jernbjælke, hvorefter kædekassen på svingkranen faldt ned og ramte den ansatte i hovedet.

Der var ingen vidner til ulykken, som fandt sted i sommerferien, og der var mellem parterne bl.a. uenighed om årsagen til, at kædekassen faldt ned, om kædekassen var defekt, hvor meget kædekassen vejede, samt fra hvilken højde kædekassen faldt.

Endvidere var parterne uenige om årsagssammenhængen mellem ulykken og det efterfølgende sygeforløb, herunder med hvilken vægt Retslægerådets erklæring i sagen skulle indgå i vurderingen heraf, idet der var uenighed om, hvorvidt de faktiske omstændigheder, som Retslægerådet lagde til grund ved afgivelse af udtalelsen var bevist.

Retten i Sønderborg lagde på baggrund af den ansattes forklaring, virksomhedens sikkerhedsrepræsentants forklaring og skadestuejournalen til grund, at ulykken var indtruffet som beskrevet af den ansatte.

Byretten fandt herefter at virksomheden som arbejdsgiver var ansvarlig for sikkerheden på arbejdspladsen og herunder sikre tekniske hjælpemidler og maskiner bedst muligt, og om nødvendigt indstille brugen af disse indtil de nødvendige tiltag var foretaget, hvilket ikke var sket. Retten fandt på den baggrund, at virksomheden som arbejdsgiver var ansvarlig for ulykken.

Vestre Landsret lagde efter en samlet vurdering til grund, at virksomheden navnlig ved ikke at foretage sig noget i anledning af en servicerapport udarbejdet den 24. juni 2015 og under hensyntagen til farligheden af det pågældende materiel, at virksomheden som arbejdsgiver havde pådraget sig et erstatningsansvar i anledning af ulykken. Landsretten stadfæstede dermed Retten i Sønderborgs dom.

Vestre Landsret udtalte endvidere, at det efter bevisførelsen måtte lægges til grund, at kædekassen vejede mindst 5,7 kg, samt at den var faldet fra mindst 3 meters højde, hvorfor landsretten ikke fandt grundlag for at anfægte Retslægerådets udtalelse i sagen. Det måtte derfor efter Retslægerådets udtalelse og sagens øvrige oplysninger lægges til grund, at den ansattes gener og sygeforløb var forårsaget af ulykken den 13. juli 2015.