06.07.2015

Arbejdsgiver frifundet for chaufførs fald

Vestre Landsret har den 26. juni 2015 frifundet arbejdsgiver ved chaufførs fald i forsøget på at komme op på lastbils lad.

En chauffør skulle omlæsse noget gods på en af arbejdsgiver ejet rampe. Der var ikke nogen trappe til rampen, som var 1,2 meter over terræn. Chaufføren anvendte derfor kofangeren bag på lastbilen som trinbræt, da han skulle op til ladet. Under dette faldt han ned.

Landsrettens flertal frifandt arbejdsgiver, da man lagde til grund, at nok havde chaufføren været nødt til at anvende den uforsvarlige metode, da han i første omgang skulle op på ladet, men da han i anden omgang skulle op på ladet kort tid efter kunne han have brugt den på ladet monterede læsseklap til at hæve sig op med, selvom denne metode var langt mere tidskrævende og besværlig, idet lastbilen første skulle køres frem.

Mindretallet ville dømme arbejdsgiver for ikke have at sørget for forsvarlige adgangsforhold til rampen og fandt ikke at det kunne bebrejdes chaufføren, som ikke var instrueret om nogen arbejdsmetode, at han anvendte samme metode, da han skulle op på ladet anden gang.

—–

Kommentarer:

Var chaufføren kommet til skade, da han skulle op første gang havde en samlet landsret uden tvivl fundet arbejdsgiver ansvarlig.

Det forekommer derfor noget anstrengt, at landsrettens flertal fandt, at en ikke instrueret chauffør skulle anvende en mere tidskrævende og besværlig arbejdsmetode kort tid efter chaufføren havde anvendt en – som følge af arbejdsgivers manglende forsvarlige indretning af arbejdsstedet – ikke forsvarlig arbejdsmetode.

 

Kontaktperson: Henrik Juel Halberg